Călătoria transilvăneană a seminariștilor

În perioada 1-5 mai seminariștii Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași, însoțiți de părinții formatori, au petrecut câteva zile de perindare pe meleagurile ardelene. În această perioadă, gazdă a fost Centrul de Spiritualitate Manresa din Cluj-Napoca. Pe parcursul acestor zile locațiile vizitate au fost: Cluj-Napoca, Blaj, Alba-Iulia, Turda și Șumuleu Ciuc. Itinerariul a fost unul încărcat atât cultural, cât mai ales spiritual.

Joi, 2 mai, la Blaj am luat contact cu valoarea inestimabilă pe care o are „Mica Romă”, minune a culturii și a credinței Bisericii Unite a cărei inimă bate la Blaj alături de memoria Episcopului Inochentie Micu Klein. Mărturie despre acest tezaur bogat ne-a dat ÎPS Lucian Pop și pr. protopop Ioan Fărcaș. În aceeași zi am intrat în comuniune cu seminariștii de limbă maghiară ai Seminarului „Incarnatae Sapientiae” din Alba-Iulia. Am stat împreună la masă, am participat împreună la Sfânta Liturghie în Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba-Iulia, am perindat orașul împreună și i-am închinat împreună Maicii Domnului „Litaniae Lauretanae”. Seminariștii catolici moldoveni și ardeleni sunt deopotrivă frați întru Domnul, frați întru chemarea lui la slujirea altarului, înfrățire pe care am avut ocazia să o trăim concret cu această ocazie.

Vineri, 3 mai, am vizitat Salina din Turda în decursul dimineții, iar după-masă l-am întâlnit pe ÎPS Florentin Crihălmeanu, Episcopul greco-catolic al Eparhiei de Cluj-Gherla. Împreună cu el am pășit atent pe treptele istoriei fraților greco-catolici în România, făcând cunoștință cu cei șapte episcopi martiri pe care îi va beatifica papa în decursul vizitei sale în România la începutul lunii iunie. Tot el ne-a făcut o prezentare, cu stilul său carismatic, a orașului Cluj-Napoca oferindu-ne privilegiul de a admira orașul din turnul catedralei în construcție.

Sâmbătă, 4 mai, alături de pr. László Fábián am vizitat principalele biserici romano-catolice din Cluj: Calvaria, Biserica Piaristă, Catedrala „Sfântul Mihail” și Biserica Franciscană. Ne-a ajutat să înțelegem frumusețea diversității care se îmbină prin elemente armonioase în fiecare colțișor de Cluj-Napoca.

Duminică, 5 mai, călătoria s-a încheiat la poalele Maicii Domnului printr-o Sfântă Liturghie celebrată la Sanctuarul Marian de la Șumuleu Ciuc în cadrul căreia i-am adus mulțumire și laudă lui Dumnezeu pentru minunatul dar al acestor zile și am cerut binecuvântarea sa pentru toți aceia care au făcut posibil acest lucru.

Ciprian Fechetă